Optiker Totties historia

Karl Tottie grundade Optiker Tottie AB år 1934 på Kaggensgatan i Kalmar. 1940 började Sigvard Råberg som lärling hos Karl Tottie, som startat firman 6 år tidigare. Tottie var pionjär i Kalmar och de urmakare som fram till dess sålt glasögon till kalmarborna fick hård konkurrens av den välutbildade företagaren. Karl Tottie var först med att lansera sig som specialoptiker. Han var utbildad i Tyskland.

Sigvard Råberg hade som ung inga tankar på att bli optiker, det var jobbet som dekoratör som lockade honom. Men andra världskriget satte stopp för planerna då den dekoratör som skulle lära upp Sigvard fick istället tjäna fosterlandet. Karl Tottie, som kände Sigvard, såg då till att han fick bli lärling hos honom. Det blev starten på en bana som skulle bli livslång, hösten 1966 tog Sigvard över företaget. Då hade företaget tre anställda och jobbet såg helt annorlunda ut mot idag, det var ett hantverk på den tiden. Sigvard berättade om hur han ritade ut glasögonbågens form på råglaset och sedan bröt det jämnt, eller kröjslade som det heter på fackspråk, med tänger. Därefter slipades det på en sandsten.

Mycket har hänt i utvecklingen sedan dess, mjuka kontaktlinser och datorisering är det som revolutionerat branschen, tyckte Sigvard. 1998 tog Sigvards son Mats Råberg butiken som fortfarande finns på Kaggensgatan med en modern maskinpark såväl i undersökningsrum, butik och inslipningsverkstaden. 2009 blev Mats son Charlie legitimerad optiker och är idag den tredje generationen Råberg som driver butiken. 2019 firade butiken 85 år. Vi har ett bra samarbete med ögonkliniken, syncentralen och privata ögonläkare.

Företaget är idag delägare av KlarSynt Sverige som är Sveriges största sammanslutning av privatägda butiker och finns över hela landet.

Visste du att vi redan 1975 började med kontaktlinser, så idag har vi över 40 års erfarenhet inom området att erbjuda dig som kund!

Välkomna till Kalmars första optikerbutik!

 

Personal

Här är vi som jobbar på Optiker Tottie

Charlie

Leg. Kontaktlinsoptiker

Optometriexamen (Tec Köpenhamn) Certifierad tillpassare av luppglasögon Synergonomi

Sofia

Leg. kontaktlinsoptiker

MO Certifierad tillpassare av luppglasögon Synergonomi

Malin

Optikerassistent, Produktspecialist

Hannah

Leg. kontaktlinsoptiker

Synergonomi

Niclas

Specialistläkare i ögonsjukdomar.

Gunilla

Optikerassistent, Produktspecialist

Rut

Leg. kontaktlinsoptiker

Synergonomi

Snabbt & Enkelt

Boka & Beställ online

Besök oss

Kaggensgatan 21
392 32 Kalmar


Se karta för hitta till oss >>

Kontaktuppgifter

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 09.00 – 18.00

Onsdag: 10.00 – 18.00

Fredag: 08.00 – 17.00

Lördag: 10.00 - 14.00

 

 

Avvikande Öppettider