Optiker Totties Historia

Karl Tottie grundade Optiker Tottie AB år 1934 på Kaggensgatan i Kalmar. 1940 började Sigvard Råberg som lärling hos Karl Tottie, som startat firman 6 år tidigare. Tottie var pionjär i Kalmar och de urmakare som fram till dess sålt glasögon till kalmarborna fick hård konkurrens av den välutbildade företagaren. Karl Tottie var först med att lansera sig som specialoptiker. Han var utbildad i Tyskland.

Sigvard Råberg hade som ung inga tankar på att bli optiker, det var jobbet som dekoratör som lockade honom. Men andra världskriget satte stopp för planerna, den dekoratör som skulle lära upp Sigvard fick istället tjäna fosterlandet. Men han kände Karl Tottie som såg till att Sigvard fick bli lärling hos honom istället. Det blev starten på en bana som skulle bli livslång, hösten 1966 tog Sigvard över företaget. Då hade företaget tre anställda och jobbet såg helt annorlunda ut mot idag, det var ett hantverk på den tiden. Sigvard berättar om hur han ritade ut glasögonbågens form på råglaset och sedan bröt det jämnt, eller kröjslade som det heter på fackspråk, med tänger. Därefter slipades det på en sandsten.

Mycket har hänt i utvecklingen sedan dess, mjuka kontaktlinser och datorisering är det som revolutionerat branschen, tycker Sigvard. Sedan 1998 driver Mats Råberg butiken som fortfarande finns på Kaggensgatan med en super modernmaskinpark såväl i undersökningsrum, butik och inslipningsverkstaden. 2014 firade butiken 80 år. Vi har ett bra samarbete med ögonkliniken, syncentralen och privata ögonläkare.

Företaget är idag delägare av KlarSynt Sverige som är Sveriges största sammanslutning av privatägda butiker och finns över hela landet.

Visste du att vi redan 1975 började med kontaktlinser, så idag har vi över 40 års erfarenhet inom området att erbjuda dig som kund!

 

 


Personal

Charlie

Leg. Kontaktlinsoptiker


Optometriexamen (Tec Köpenhamn) Certifierad tillpassare av luppglasögon Synergonomi

Per

Optotekniker på vår verkstad


Sofia

Leg. kontaktlins optiker


MO Certifierad tillpassare av luppglasögon Synergonomi

Gunilla

Optikerassistent, Produktspecialist


Niclas

Specialistläkare i ögonsjukdomar.


Utför kontaktlinsrelaterade ögonkontroller.

Mats

Leg. kontaktlins optiker


Optometriexamen (IFO). Examen i arbetsmedicin samt avancerad biomikroskopi.

Malin

Optikerassistent, Produktspecialist


Hannah

Leg. kontaktlins optiker


Leg. kontaktlins optiker